· 

Meer over Louis Rapmund & voorbereiden

Afgelopen weken kwam ik steeds meer materiaal over en van de NICA officier Louis Rapmund tegen, de man die de leiding had over de reddingsmissie naar de B-25H van het 418e Squadron USAAF. Het zijn foto's door hemzelf genomen in Nieuw Guinea in de zomer en het najaar van 1944 tot een film over het werk van de NICA in Nieuw Guinea waar hij in beeld komt.

 

Door gesprekken met zijn familie en naspeuringen in archieven ontstaat er een meer compleet beeld van hem en de rol die hij heeft gespeeld.

In het archief van Beeld en Geluid troffen we de film "De Bevrijding van Nederlands-Indië" aan en in deel 1 zien we zowaar op 2 minuut 29 seconden Louis Rapmund in gesprek met een aantal Papoea's. Bovenstaande link naar Beeld en Geluid geeft betere kwaliteit video.

Ondertussen gaan ook de voorbereidingen voor de expeditie door: trainingen om voldoende kilometers in de benen te hebben, onderzoek naar geschikt materiaal zoals hangmatten, waterfilters, rugzakken, een medische kit en dergelijke, maar ook de vraag of een dental kit (!) nodig is. We moeten er niet aan denken dat één van ons bij een ander tanden of kiezen moet trekken, maar Fred heeft zoiets al eens eerder bij de hand gehad, dus beter mee verlegen dan om verlegen is het credo.

Reactie schrijven

Commentaren: 0