· 

Louis Rapmund: reddingsacties op de Vogelkop

Bij onderzoek voor een project zoals de expeditie naar Nieuw Guinea hoort veel lees-, zoek-, en archiefwerk. Soms moet je ook gewoon geluk hebben.

 

In de zomer van 2017 trok ik een verhaal na over de crashlanding van een Amerikaanse B-24 bommenwerper midden op de Vogelkop. Dat leek door de details die ik had wat onwaarschijnlijk, maar welke archieven ik ook natrok, welke boeken ik ook las, het hele verhaal bleef wat vaag. Tot de Poolse onderzoeker Marek me de tip stuurde dat het wel eens om een B-25 van het 418e Nightfighter Squadron zou kunnen gaan (die overigens toen gewoon overdag vlogen).

Dat bleek al snel te kloppen met de beschikbare gegevens, er was op 25 juli 1944 inderdaad een B-25H van het 418e neergekomen in de zuidwest hoek van de Vogelkop, in de buurt van de Kais rivier. In het verslag van de reddingsactie van de bemanning bleek een Nederlandse KNIL officier een belangrijke en misschien wel essentiële rol te hebben gespeeld. Zijn naam: Louis Rapmund. Die naam bleek de start te zijn van een zoektocht naar het verhaal van een man die in de zomer en het najaar van 1944 vele honderden mensen het leven heeft gered. Naast de bemanning van de B-25 die hij uit het moeras waar ze in geland waren, had weten te halen, had hij ook mensen uit Japanse interneringskampen en een gevangenkamp bevrijd. Een opmerkelijk mens met een opmerkelijk verhaal. 

Louis Rapmund (geheel rechts) met de crew van de B-25H (midden, voor de palmboom) zojuist door hem en zijn team gered. Wsl kampung Baroe, 18 augustus 1944
Louis Rapmund (geheel rechts) met de crew van de B-25H (midden, voor de palmboom) zojuist door hem en zijn team gered. Wsl kampung Baroe, 18 augustus 1944

Als NICA officier (Netherlands Indies Civil Administration, militair gezag over de bevrijdde gebieden) had hij met Indische KNIL militairen deel genomen aan verschillende bevrijdingsacties, in samenwerking met Amerikaanse eenheden.

Rapmund zelf was in oktober 1945 tragisch omgekomen in de Bersiap periode in Nederlands-Indië, vermoord door Indonesische opstandelingen. Een zoon en dochter bleken echter nog in leven en konden mij van verhalen en fotomateriaal voorzien.

 

De B-25H is één van de toestellen die we in november graag terug zouden willen vinden, het spoor van de reddingsactie van Rapmund en zijn team volgend.

 g

Reactie schrijven

Commentaren: 0